Jullie zijn helden!

Het is wanneer de situatie het meest gecompliceerd is dat je ter zake moet komen. Een pasgeboren baby heeft bij de geboorte eerst lucht nodig om te leven, daarna vloeibaar voedsel en ten slotte vast voedsel. Een volwassen mens kan enkele weken overleven zonder te eten, niet meer dan drie dagen zonder te drinken en slechts enkele tientallen seconden zonder te ademen. Al het andere is bijkomstig.


Te midden van een coronaviruscrisis moeten deze bakens alle acties van de maatschappij sturen. De vrouwen en mannen die ons allen in staat stellen om te voldoen aan de drie essentiële behoeften op het gebied van ademen, drinken en eten zijn de nieuwe anonieme helden van het dagelijks leven. In de frontlinie spreekt het voor zich dat al het zorgpersoneel. Het applaus om 20.00 uur zal nooit genoeg zijn om hen genoeg te bedanken voor hun toewijding.


Op de tweede lijn staan alle spelers in de toeleveringsketen van essentiële producten. Dus dank aan de supermarktkassiers, de lokale winkeliers, de apothekers, de arbeiders die nog steeds boter en toiletpapier produceren, het logistieke personeel… en de transporteurs. Jullie zijn allemaal helden.


Nooit eerder heeft de transportsector kunnen laten zien hoe essentieel het is voor het goed functioneren van de samenleving. We moeten er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat de sector de distributiekanalen kan blijven bevloeien. En hou je vingers gekruist dat binnen alle transportbedrijven alle krachten gemobiliseerd blijven voor één enkel doel.


Bedrijfsleiders, dispatchers, administratief personeel en chauffeurs – zij staan in de frontlinie van de strijd. Ze moeten hun werk in aanvaardbare omstandigheden kunnen uitvoeren, hygiënische voorzorgsmaatregelen kunnen respecteren, toegang hebben tot fatsoenlijke sanitaire voorzieningen en douches, en niet onderworpen zijn aan vervelende controles (geen enkel buurland van België heeft de regels voor rij- en rusttijden nog versoepeld!)… De sociale samenhang van een heel land staat op het spel, en ook in dit opzicht zijn chauffeurs en orderverzamelaars onze nieuwe helden. Ook zij zullen een applaus verdienen als deze verdomde crisis voorbij is!

88 views0 comments